Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Tabulky
Přečtěte si - zpravodajství Sport v regionu




[CNW:Counter]
NOVINKY - NOVINKY - NOVINKY - co nového v soutěžích Plzeňského kraje 2002/03 ?


Novinky z Plzeňského  krajského fotbal. svazu – novinky z Plzeňského krajského fotbalového
svazu


- Volby na VH delegátů  OFS a oddílů a klubů dle vybraného líče (určují stanovy  ČMFS) , které proběhly  v sobotu 12.května 2001  rozhodly o tom, kdo bude řídit od ročníku 2002/2003 nové soutěže a rozhodne o nové organizaci mistrovských soutěží v rámci nového Plzeňského krajského fotbalového svazu.

-Nový  ustanovený Plzeňský krajský fotbalový svaz je po Pražském a Středočeském  třetím největším KFS v rámci ČMFS!

- Předseda Plzeňského krajského fotbalového svazu  zástupcům klubů a oddílů kopané nového kraje, který  od ročníku 2002/2003 nahradí  oblastní orgán ČMFS Západní Čechy  představil  nově složený VV  a zároveň seznámil s novou strukturou  složení tohoto nového  svazu.

- Po skončení soutěžního ročníku 2001/2002 dojde k rozpuštění  komise delegátů, zrušena bude i  listina delegátů a rozhodčích, Následně bude  proveden zúžený výběr delegátů svazu a nově bude sestavena i listina  rozhodčích krajských soutěží.

- Místopředsedou  Plzeňského krajského fotbalového svazu  je  V.Kopejtko (OFS Domažlice)


- Řízení fotbalových soutěží v rámci Plzeňského kraje se budou  podílet  čtyři komise :
STK - předseda M. Drobný z Rokycan, místopředseda V.Anděl z Nýrska
D K -  předseda  V.Krejčí, místopředseda M.Schneider oba z  Plzně
K R -  předseda  M. Svoboda - Tachov, místopředseda V. Kohout  z Plzně
KM -  F.Kalista – Luby u Klatov.

- Předseda  Plzeňského KFS Roman Berbr  seznámil účastníky letního aktivu při příležitosti rozlosování posledního ročníku  oblastních soutěží podle stávajícího územního rozložení  s organizací soutěží v rámci Plzeňského kraje.

- Krajský přebor mužů bude mít 16, účastníků, stejný počet bude také v jedné skupině 1,.A třídy, dále budou tři skupiny 1.B třídy  , každá se 14 účastníky.

- Dorostenecké soutěže budou uspořádány takto : KP – 12 účastníků(starší+mladší)|, KS – 2 skupiny , každá se 14 účastníky.

- Stejným způsobem bude organizovány krajské soutěže pro kategorie žáků.

- Novinkou bude, že  po podzimní části se tabulka krajského přeboru dorostu i žáků  rozdělí na dvě skupiny.  V první skupině budou bojovat mužstva která skončila na 1.-6.místě po podzimní části o stejné konečné umístění  v soutěžním ročníku. Ostatní účastníci KP(po podzimní části na 7.-12.místě
Budou bojovat nejedno celkové pořadí, ale také o sestup  a případnou baráž. Na jaře bude systém dvoukolový .

- Novinkou uspořádání fotbalových soutěží v rámci Plzeňského kraje bude  jednak přímý sestup  a dále baráž. Tím se naplnila slova předsedy KFS Romana Berbra o tom, že  důraz bude dán organizací soutěží na kvalitu, atraktivnost, maximální soutěživost a ne jak tomu bylo doposud na množství účastníků  vyšších soutěží.

- Baráž mužstev bude individuální  podle stupně soutěže. V praxi to znamená, že například  z 16 účastníků 1.A třídy  bude mít účast v dalším ročníku zajištěnou pouze prvních deset týmů. Družstva na 11.,12. a 13.místě budou hrát o další zajištění účasti baráž  a jejich soupeři budou mužstva na 2.místech  1.B třídy!

- Baráž se bude hrát o následujících  dvou víkendech po skončení  jarní části soutěží tak, že termín nejpozdějšího  ukončí je první víkend v měsíci červenci!

- Bude platit nové rozhodnutí řídící STK o tom, že 30 procent mužstev z každé soutěži bude mít
určeno hrát domácí utkání  v neděli ! V praxi to znamená, že v KP a 1.A třídě bude nejméně v neděli hrát pět mužstev, v 1.B třídě v každé ze tří skupin 4 kolektivy budou hrát doma v neděli .
K tomuto rozhodnutí vedou dva důvody, Prvním je rovnoměrné vyvážení soutěží vůči  divácké
 veřejnosti, neboť se často stává, že v sobotu je odehrána většina mistrovských zápasů dospělých a v neděli jich je hráno minimum. Druhým důvodem  je vytíženost  rozhodčích z důvodu jejich nedostatku (po oba hrací dny se musí  dopoledne musí ještě řídit zápasy mládežnických soutěží)
Kritéria , která budou při aplikaci tohoto rozhodnutí STK  uplatňována :
1) Dobrovolnost,
2) Postup,sestup – mužstva které sestoupí(včetně sestupu z divize), či postoupí automaticky první rok v soutěži hrací den neděle(!!) ,
3) Podle pořadí na posledních nesestupových místech v posledním soutěžním ročníku.

- Hrací dny pro mládež budou  výhradně(pokud se nebudou hrát jako předzápasy dospělých) takto :
KP  dorostu -  v neděli 10.00 hodin formou dvojzápasů v pořadí první starší,  druhý mladší – pokud v obráceném pořadí, musí pořádající oddíl žádat o změnu)
KS dorostu  -  sobota,neděle jako předzápasy, nebo od 10.00 hodin dopoledne
KP žáků – v sobotu od 10.00 formou dvojzápasů(starší, mladší, pokud obráceně-musí se žádat změna)
Změny v úředních začátcích budou řídící  STK povolovány jen ve vynímečných případech .

- Výraznou novinkou kterou hodlá KFS Plzeňského kraje  zasáhnout do organizaci soutěží je také to, že  STK  u r č í  pro další ročníky přidělení čísel , počínaje ročníkem 2002/2003.

- Plzeňský krajský fotbalový svaz  bude dále jednat s účastníky krajského přeboru o minimalizování počtu utkání , která by měla být sehrána na náhradních hracích plochách. Při tom konečném rozhodnutí bude vycházet z vyjádření většiny k této problematice.

- V krajských soutěžích by měla být v průběhu podzimní části být vložena dvě kola , která by byla odehrána  ve všední dny  , nebo s využitím volného dne(např. 28.10.).

- Výkonný výbor je vstřícný k legalizování  duplicitě startů hráčů z nižších soutěží v utkáních vyšších soutěží. Nic nebrání tomu aby toto bylo možné tak, jak tomu jer u celé řady jiných sportů (basketbal,házená apod.).

- Výrazným krokem vpřed a odlehčením pro některé kluby ve kterých není možná kvalitní práce s mládeží je to, že VV  nebude od příštího ročníku 2002/2003  požadovat na klubech(oddílech)
mít v soutěži podle stupně zařazení v soutěži  zapojeny předepsané počty mládežnických mužstev!
Pokud je klub nebude mít, nebude dále sankcionován.
VV je toho názoru, že  hráči v mládežnických kategoriích by se měli připravovat v klubech pod odborným vedením a  tam, kde jsou k tomu vytvořeny i potřebné materiální podmínky a další potřebné vybavení.











Zpět - návrat na předchozí stránku