Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Tabulky
Přečtěte si - zpravodajství Sport v regionu




[CNW:Counter]
Znáte fotbalová pravidla - část I.


Známe  fotbalová pravidla  ?

Také my fotbaloví příznivci   by jsme měli  podstoupit  určitou přípravu na   víkendy , které jsou týden co týden  okořeněny  velkým množstvím  fotbalových zápasů. A že jich nebude letos málo, o tom buď milý fotbalový diváku přesvědčen. Číslo  zápasů které jenom v kategorii dospělých odehrají družstva z našeho okresu se blíží půl tisícovce, přesně by mělo být odehráno na 478 utkání! V tomto množství zápasů se setkáme s ne jednou situací, kdy budeme sami na pochybách zda rozhodl rozhodčí podle Pravidel fotbalu(dále jen PF)a hlavně zda to vůbec  takto vzniklá situace je řešena v duchu    PF.
Proto jsem se rozhodl, že se pokusím využít svých znalostí jako dlouholetý rozhodčí a delegát Českomoravského fotbalového svazu a  seznámit návštěvníky našich internetových stránek    s některými   základními  ustanoveními  jejich výkladu .  Pravidla fotbalu  jsou základní  fotbalovou normou, kterou se řídí všechny  soutěže v celém světě a tedy i u nás v České republice. Ten kdo chce o PF vědět daleko více  si je má možnost zakoupit . Jelikož jejich cena není malá( 99,- Kč) , pak máte možnost  se s nimi seznámit alespoň touto  formou , i když jsem si vědom, že to je svým způsobem pouze okrajové seznámení.

Pravidla fotbalu mají celkem 17  druhů označených římskými číslicemi I. – XVII a jejím obsahem mimo to jsou přílohy A,B,C,D a E  a proto není  možné se o každém pravidle zmiňovat jednotlivě.

Základním je pravidlo I. pojednávající  o hrací ploše. Pro  zajímavost několik čísel: délka hřiště minimum 90 m, maximum 120 m, šířka: minimum  45 m, maximum 90 m  s tím, že  žákovské utkání jsou povolena se souhlasem řídícího orgánu soutěže sehrát i na menším hřišti, než je minimální rozměr hřiště . Brankové  tyče , břevno mají předepsané tvary( 4 – kulaté,  elipsovité, čtverhranné a , mohou dřevěné, kovové nebo z jiného  schváleného materiálu) a jejich síla stejně jako šířka  vyznačených čar muže být 10-12 cm právě podle skutečné šířky brankových tyčí. Stanoven je i vnitřní rozměr branky   : výška - 2.44, šířka 7.32  m.  O tom, že značka pokutového kopu(mluvou diváka  řečeno penalta, nebo také desítka) je vzdálena od vnější čáry brankové čáry  11 metrů se často vede debata, neboť diváky často mýlí právě to známé slovo“desítka“.

Vyznačení hrací plochy. Ta musí být vyznačena dobře viditelnými čarami , které   patří k tomu území, které ohraničují. Zde velmi často mezi diváky  se vede diskuse na toto téma ,pokud je přestupek   na čáře pokutového území zda  se  jedná o přestupek uvnitř pokutového území, nebo mimo něj.. Podle výkladu pravidel přestupek na čáře PÚ  za který se nařizuje přímý kop je v tomto případě vždy zcela jasně pokutový kop! Co však rozhodčí alibisticky dělají to , že  označí místo přestupku mimo PÚ. Znění pravidla , ale je zcela jasné!
Delší čáry se nazývají pomezními a kratší brankovými. Pro velkou část fotbalové veřejnosti když se řekne , že míč přešel brankovou čáru, se domnívají že se jedná o čáru uvnitř  branky. a to je však součástí ohraničení brankového území . Brankovou čarou ale pravidla označují tu, která je  od  vnější části brankové tyče směrem k oběma rohovým praporkům.

Brankovým územím nazýváme  obdélník před brankou který je 5,50 od brankové čáry    spojen spojnicemi čar 5,50 od brankových tyčí směrem do hřiště. Toto brankové území má svůj  specifický význam při provádění kopů od branky a v případě nařízení nepřímého volného kopu(dále jen NVK)  za přestupek ke kterému došlo v tomto brankovém území v neprospěch bránící strany. Pokud je v neprospěch bránící strany nařízen NVK za přestupek který se stal uvnitř tohoto území  stanoví místo provedení kopu rozhodčí v těsné blízkosti přestupku z čáry  brankového území která je  podélná  s brankovou čarou.
V případě, že se provádí kop od branky může  se provést z kterékoliv místa uvnitř tohoto brankového území.

Hrací plocha musí být vybavena předepsaným příslušenstvím.. Bez něho utkání nemůže být zahájeno. Například pokud chybí brankové sítě, tyče rohových praporků nebo rohové praporky které mají předepsané rozměry (bez středových se může hrát) nemůže rozhodčí utkání zahájit ! Pokud dojde k poškození branky je pravidly povolená doba 30 minut do které musí být uvedena do normálního stavu, brankové sítě a rohové praporky do 15 minut. Pokud do této doby neuvede pořadatel toto příslušenství do náležitého stavu dle PF, pak rozhodčí utkání ukončí a vše uvede do Zápisu o utkání kde podá podrobnou zprávu. Výjimka   v pravidlech  je uvedena pouze při  přátelském utkání, kdy může rozhodčí nechat hrát utkání s poškozenými brankovými sítěmi, nebo bez nich .

Prostor kterým rozhodčí a hráči prochází z kabin na hrací plochu patří k velmi choulostivým místům na našich hřištích.  Ustanovení týkající se tohoto  prostoru kterým rozhodčí  hráči procházejí z kabin na hrací plochu je také obsahem PF. Teto prostor musí být oddělen od hlediště a zabezpečen proti vniknutí diváků! Je jen velmi málo takových hřišť na našem okrese je, která tato podmínky splňují!
Hráčské lavičky patří  k vybavení hřiště   pro příslušníky družstev které mají být odděleny od hlediště a musí být zabezpečeny proti vhazování  předmětů z hlediště. V PF je uvedeno, že by na nich mělo být místo k sezení pro 12, osob, Rozpis oblastních soutěží uvádí pro 10 osob. Těmi kdo na  toto lavičku mají usednout před zahájením utkání  jsou trenér, asistent trenéra, vedoucí družstva, masér, lékař a dále maximální počet sedmi náhradníků uvedených v zápise o utkání! Tyto příslušníci družstva a funkcionáři se mají zdržovat v průběhu zápasu na lavičkách a bez svolení rozhodčího nesmí opustit technickou zónu.

Technické zóny  jsou před každou hráčskou lavičkou a mohou se  na jednotlivých hřištích lišit velikostí a umístěním. Přední hranice technické zóny je vyznačena čarou, která je rovnoběžná s pomezní čarou , vzdálenou od ní  nejméně 1 m. Ze stran se technická zóna vymezuje čarami vedenými kolmo k pomezní čáře a to ve vzdálenosti 1 m od bočních stran lavičky pro příslušníky družstva. Pokud technická zóna není  vyznačena,  jedna z osob(!) které jsou oprávněny  zdržovat se v technické zóně , je oprávněna během utkání udělovat hráčům taktické pokyny. Po udělení taktických  pokynů však tato osoba musí opět zaujmout místo na lavičce pro příslušníky družstva.  Trenér a ostatní funkcionáři smějí opustit technickou zónu pouze ve výjimečných případech a se souhlasem rozhodčího. Přitom se všichni musí chovat vždy korektně Opustit technickou zónu smějí příslušníci družstva  jen v těchto případech :  náhradníci k rozcvičení před nasazením do hry, funkcionáři k ošetření zraněného hráče a funkcionáři k opravě výstroje hráče mimo hrací plochu.

Způsobilost hrací plochy. Jedná se o velmi důležitou část znění PF. Bližší seznámení  je pro ujasnění této záležitosti zvláště důležité nyní ,zvláště aktuální se začátkem jarní sezóny a s ukončením sezóny podzimní. V těchto obdobích bývá velmi často vedena  diskuse o tom, zda je hrací plocha způsobilá ke hře, či nikoliv.  Výklad pravidel je věc jedna, ale rozhodujícím nemá právo to tohoto rozhodování HR vůbec vstupovat). Arbitr  musí při rozhodování o způsobilosti hrací plochy dbát , aby sport zbytečně nepoškodil.

  Rozhodčí hru nezahájí  ve dvou případech a to pokud zjistí, že stav hrací plochy neumožňuje regulérní průběh nebo  že by mohl přivodit zranění hráčů.
Může nastat i případ, kdy  rozhodčí dojde sice k závěru, že hrací plocha není způsobilá ke hře, ale že podle jeho názoru ji lze do způsobilého stavu uvést. V tomto případě pořádá hlavního pořadatele o odstranění zjištěných závad. V případě, že se hrací plochu nepodaří uvést do způsobilého stavu do úředně stanoveného začátku utkání, ale je oprávněný předpoklad, že pořadatel utkání je schopen závady odstranit, vyčká rozhodčí dále, nejdéle však předepsanou čekací dobu ,tj. nejvýše do 20 minut po úředně stanoveném začátku utkání a potom s konečnou platností rozhodne.

Skutečnost, že pořadatel v tomto čase odstraňuje zjištěné závady, nezbavuje družstva povinnosti splnit předepsané formality, tj. např. vyplnění Zápisu o utkání a převléknutí hráčů do sportovní výstroje.
Je-li hrací plocha podle názoru rozhodčího  nezpůsobilá ke hře a je zřejmé, že zjištěné závady nebude možno odstranit ani v čekací době, oznámí rozhodčí své rozhodnutí o nezpůsobilosti hrací plochy kapitánům a vedoucím družstev ihned po všech předepsaných náležitostí včetně  případné kontroly totožnosti hráčů: ti se však nemusí převlékat do sportovní výstroje.

 Nesmíme opomenout zdůraznit ani důležité znění pravidel, že pokud utkání neuzná pro nezpůsobilý terén  k soutěžnímu utkání, nesmí se na této hrací ploše hrát ani přátelské utkání. Na této hrací ploše nesmí žádné utkání řídit ani jiný kvalifikovaný rozhodčí do doby, než se hrací plocha opět stane způsobilá ke hře!!
Některé oddíly mají na základě povolené výjimku která je uvedena v Rozpisu soutěže. V oblastních soutěžích mohou v období od 4.11.2000 do 25.3.2001  a kde je uvedeno, že o hrací ploše (myšleno kde se bude soutěžní zápas hrát a ne zda se na něm pro způsobilost  zápas uskuteční). V případě,  že utkání nebylo sehráno  z důvodu nepřipravenosti hřiště(týká se i náhradního hřiště ve vymezeném období) bude oddíl potrestán herními popř. dalšími důsledky.

Důležitou součástí bez které by nebylo možno utkání hrát je míč. O míči hovoří pravidlo II  kde se uvádí  jeho objem, váha, vnitřní tlak  a  z jakého má být materiálu pro jednotlivé  hráčské kategorie. Objem míče pro utkání dospělých nesmí výt větší než 70  cm a menší než 68 cm. Na začátku hry musí mít hmotnost ne větší než 450 g a ne menší než 410 g s vnitřním tlakem 0,6-1.1 atm. a může být zhotovený z kůže nebo jiného schváleného materiálu. V tomto pravidle se stanovuje pořadateli předat rozhodčímu nejpozději 20 minut před úředním začátkem  míč a dostatečný počet náhradních  míčů a všechny musí odpovídat  ustanovení tohoto pravidla.

Jestliže během hry míč praskne nebo se stane nezpůsobilým ke hře, rozhodčí hru přeruší a po výměně a¨míče naváže hru míčem rozhodčího v místě kde se původní míč stal nezpůsobilým ke hře( s ohledem na to, pokud se tak stane v brankovém území vhazuje se míč rozhodčího na prodloužené čáře proti brankové čáře tohoto území na úrovni místa kde k prasknutí došlo).

Praskne-li míč přímo po správně provedeném pokutovém kopu, nechá rozhodčí po výměně míče pokutový kop opakovat(rozumí se, že míč po provedení kopu praskl dříve, než se ho dotkl kterýkoli hráč, nebo než narazil na brankovou tyč či břevno).

Při utkání musí náhradní míč pořadatel utkání na pokyn rozhodčího dodat ihned. Nedodá-li pořadatel náhradní míč ihned, stanoví rozhodčí k jeho dodání přiměřenou lhůtu, nejvýše však 5 minut. Nebude-li  míč do této doby dodán, rozhodčí utkání ukončí a v Zápise o utkání podá o tom podrobnou zprávu.
Stává se při utkání, že při odchodu rozhodčího do kabin je tento požádán buď náhradníky, nebo i jinými osobami(např. mládeží) aby jim tento půjčil pře konání přestávky. Arbitr tak  až do konce zápasu, tedy i o po dobu konání poločasové přestávky. Schválené náhradní míče jsou pod dohledem pořadatele utkání.

Počet hráčů  - pravidlo III. Toto pravidlo stanovuje, že každé družstvo má nejvýše 11 hráčů z nichž jeden musí být brankář a také to, že utkání nesmí být zahájeno, pokud má některé z družstev na hřišti méně než sedm hráčů! Upřesňuje i počet  náhradníků ,počet  a způsob střídání.

Střídání může provést každé družstvo kdykoliv, ale pouze v době kdy je míč ze hry. Obdobně je tomu tak i při doplňování družstva. Střídání je ukončeno vstupem náhradníka na hrací plochu, kdy se náhradník stává hráčem a hráč kterého vystřídá jím přestává být. Hráč který byl již vystřídán se již nesmí znovu zúčastnit hry. Počet střídání hráčů v soutěžních zápasech : dospělí 3 hráči včetně brankáře, dorost 4 hráči včetně brankáře, žáci 5 hráčů včetně brankáře a minižáci maximálně 16 hráčů letmým  střídání(jinými slovy hokejovým způsobem).

V Zápisu o utkání se může mezi maximálním počtem sedmi náhradníků mezi těmito může být libovolný počet hráčů uvedených na soupisce „A“ týmu, ale v průběhu  utkání mohou  z této soupisky nastoupit pouze dva hráči. Libovolný počet může být uveden i co se týče cizích státních příslušníků, ale v průběhu  utkání mohou nastoupit pouze tři !

Vystřídaný(odvolaný) hráč se považuje za osobu na hře nezúčastněnou a až do konce utkání může zůstat na  lavičce pro příslušníky družstva, ale nadále podléhá pravomoci rozhodčího.

Kterýkoliv hráč si smí kdykoliv v průběhu hry vyměnit místo se svým brankářem jestliže: a) rozhodčí bude o výměně předem informován, b) jestliže se výměna provede v době, kdy hra bude přerušena.Tato výměna se nepovažuje za střídání. Pokud se však provede bez souhlasu rozhodčího, ten oba provinivší se hráče v přerušené hře napomene  ukázáním žluté karty.

 Od 1.7.2000 je v pravidle III několik změn. Jedná se například o ostatní utkání(přípravná,turnaje) v tom , že v každém takovém utkání smí být do hry nasazeni náhradníci, jestliže družstva:  a) se dohodnou na maximálním počtu náhradníků, které smějí nasadit do hry , a  b) před utkáním  o této dohodě informují rozhodčího. Novinkou od tohoto termínu je také zavedení tak  zvaného „ letmého střídání“ . Toto lze uplatňovat v utkáních mládeže do 16 let, žen a seniorů nad 35 let.
Změna spočívá v tom, že v utkání těchto uvedených kategorií lze provádět opakované střídání hráčů. To znamená., že hráč , který byl  již vystřídán, se smí v témž utkání znovu vrátit na hrací plochu a zúčastnit se další hry. V  tomto případě neplatí pravidlo, že hráč který byl již vystřídán , že nesmí znovu se zúčastňovat hry.
Tato novinka  v přátelských utkáních všech kategorií po dohodě družstev je možno uplatňovat   tímto způsobem střídání  za předpokladu, že o této dohodě bude rozhodčí před utkáním vyrozuměn.
Letmé střídání lze provést pouze v přerušené  hře a se souhlasem rozhodčího.. Do zápisu o utkání se jako minuta střídání uvede minuta prvního nasazení náhradníka  do hry. Při dalším střídání si pouze rozhodčí zkontroluje číslo náhradníka, zda již byl nasazen do hry. Po vystřídání se opět považuje za náhradníka.

Osvěžení je hráčům povoleno v průběhu utkání nápojem, ale pouze na hrací ploše u pomezní čáry poblíž vlastní technické zóny a v době kdy je míč ze hry. Láhve s osvěžením  musí být z plastické hmoty a musí být umístěny v technické zóně. Hráčům musí být podávány, je zakázáno je na hrací plochu vhazovat. Brankář se smí osvěžit také u své brankové čáry a láhev s nápojem může mít i v prostoru své branky mimo hrací plochu tak, aby nemohla ovlivnit hru.

 Důležitým dokumentem který podmiňuje povolení stratu hráče k utkání je jeho registrační průkaz. V něm kontroluje rozhodčí pět oblastí: a) neporušenost průkazu(pokud obal nebude v pořádku, rozhodčí hráče k zápasu nepřipustí), b) shoda jména, příjmení a rodného čísla  na RP uvedený v Zápise o utkání, c) shodu názvu oddílu v registračním průkazu  se skutečným názvem který je uveden v Rozpisu soutěží, d) u mládeže nepřekročení věkové hranice jednotlivé kategorii, e) u průkazů s vyznačením hostování platnost hostování.

Zjistí-li rozhodčí  ještě před zahájením utkání, že za některé družstvo se prokázal  hráč, nebo náhradník   cizím registračním průkazem vyloučí takovéhoto hráče z účasti na hře, ale na něj může nastoupit jiný hráč, ale družstvo nesmí doplnit počet náhradník)Ještě nebyla zahájena hra). Pokut zjistí rozhodčí po zahájení  utkání, že se některý hráčů  nebo náhradníků prokázal cizím registračním průkazem, vyloučí tohoto hráče ze hry(náhradníka z účasti na hře) a jeho registrační průkaz zašle společně se Zápisem o utkání řídícímu orgánu. Za tohoto hráče nesmí nastoupit jiný hráč a ani družstvo nemůže doplnit počet náhradníků.

Nejasnosti ve znalostech z oblasti pravidel vznikají  kydy může hárč bez předchozího svolení rozhodčího úmyslně opustit hrací plochu, Jer po v podstatě v šesti případech a sice: je zraněn, v útočné nebo obranné akci překročí pomezní nebo brankovou čáru a ihned se na ní vrátí zpět, opustí hrací plochu, aby nebyl v ofsajdové pozici nebo ofsajdu, opustí hrací plochu, aby provedl volný kop od branky, kop z rohu nebo z vhazování, opustil hrací plochu , aby přinesl míč, který se dostal mimo hrací plochu, opustil hrací plochu, aby uvedl svoji výstroj¨do pořádku nebo aby doplnil chybějící části.

Kromě těchto případů si musí každý hráč, který chce opustit hrací  plochu vyžádat svolení rozhodčího, s jeho svolením smí opustit hrací plochu i v době kdy je míč ve hře.
Pokud hráč toto nedodrží , rozhodčí jej při návratu na hrací plochu napomene ŽK

O výstroji hráčů  hovoří pravidlo IV. Důležitou částí výstroje jsou mimo oblečení chrániče holení které musí být zakryty punčochami(stulpny). Při přerušení hry z důvodu závady na výstroje hráče se netrestá žádné z družstev, ale hru naváže rozhodčí míčem rozhodčího v místě kde byl před přerušením hry. Je stanovena také výška čísel na dresech  hráčů která musí být vysoká nejméně 25 cm a rovněž páska kapitána která musí být jiné barvy než dres hráče má být široká  5 cm.

Velmi důležitou a často podceňovanou záležitost týkající se hry hráče v brýlích. Dospělý hráč který nosí brýle může v utkání hrát, avšak před zahájením hry podpisem v Zápise o utkání potvrdí prohlášení že „ hraje v brýlích na vlastní nebezpečí a že odpovídá i za možné zranění jiných hárčů“. U hráčů mladších 18 let, kteří nosí brýle, nesou odpovědnost rodiče hráče, nebo jejich zákonní zástupci. Ti proto před soutěží(nebo případně i před utkáním) předají vedoucímu družstva písemné prohlášení, kterým svojí odpovědnost potvrdí. Před utkáním potom hráč, vedoucí a trenér družstva svými podpisy stvrdí, že uvedené prohlášení mají k dispozici.

Hráč který musí opustit hřiště z důvodu západy na výstroji  se může vrátit zpět, musí ale vyčkat až bude míč ze hry a poté se ohlásí    kdekoliv od pomezní čáry rozhodčímu. Ten se přesvědčí, zda je výstroj v souladu s pravidly a udělí mu souhlas se vstupem na hrací plochu..
Pokud hráč nevyčká a sám bez svolení rozhodčího se vrátí na hrací plochu bude následně za tento přestupek potrestán ŽK.

Za závadu na výstroji se mimo nepředpisových kopaček, různě upravených délek kolíků také  považuje i závady z hlediska sportovního a estetického. Proto se za závadu na výstroji považuje roztržené trenýrky nebo tričko, shrnuté stulpny, ale i vyhrnutí trička nad pás apod.




Zpět - návrat na předchozí stránku