Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Tabulky
Přečtěte si - zpravodajství Sport v regionu




[CNW:Counter]
KDY SE ZASTAVÍ VYKLÍZENÍ POZIC V OBLASTNÍCH SOUTĚŽÍCH ?


Zamyšlení nad účastí mládežnických mužstev z okresu ve vyšších soutěžích, aneb

KDY  SE ZASTAVÍ  VYKLÍZENÍ   POZIC  V OBLASTNÍCH  SOUTĚŽÍCH  ?


               Při zpracování statistiky z podzimních fotbalových soutěží  jsem pocítil určité zklamání, když jsem pouhým pohledem přešel tabulky  mládežnických soutěží. Nebyl jsem zklamaný mimo dvou výjimek s umístěním (žáci TJ Klatovy vedou oblastní přebor, dorost Lub je stále ve hře o postup do divize , dorost Klatov zase míří do oblastního přeboru atd.), ale z početního zastoupení družstev z okresu Klatovy. Start pouhých tří  mužstev  žáků v oblastní  soutěži, dvou týmů v přeboru kraje a ani tři týmy v oblastním přeboru a čtyři v oblastní soutěži  v dorosteneckých kategoriích  nesvědší o dostatečném zastoupení  a prezentaci    mládežnické kopané v našem okrese o které jsem přesvědčen, že má dobrou úroveň.
         Pokud se zamýšlím nad tím kde je „zakopaný pes“, pak se domnívám, že vina je  ve velké míře  na straně samotných oddílů, které v případě  vítězství nebo finálové účasti v okresním přeboru nakonec neakceptují právo postupu do oblastní soutěže a umožňují tak ostatním okresům, aby využily volných míst určených pro postupujícího z našeho regionu. Důvody, které k tomu oddíly vedou často spočívají v tom, že nemají dostatek finančních prostředků k pokrytí výdajů spojených s účastí v oblastní(krajské) soutěži, nebo mají  obavy, aby  soupeři v této soutěži nebyli nad síly jejich hráčů. Málo kdo se ale zamyslí nad tím, zda jsou jejich obavy opodstatnělé, a zda rozhodnutím nestartovat o oblastní soutěži neškodí samotlým talentovaným mladým fotbalistům.
          Pro ilustraci, že vím o čem píši  jeden příklad z prostředí, které velmi dobře znám z funkcionářské činnosti. V období  1979 – 1987 prožíval fotbal ve Strážově v kategorii dospělých. velkou  krizi. Oddíl s bohatou fotbalovou historií  byl  nesmyslným administrativním zásahem řídícího Krajského fotbalového svazu  odečtením bodů  za ŽK poslal  Kovo Strážov  z 1.B třídy do okresního přeboru. Po dvou letech působení v okrese vyvrcholila krize  ve Strážově tím, že bylo družstvo mužů dokonce na několik let dáno do klidu. V té době  se veškerá práce  v pošumavské malebné obci soustředila na mládežnická mužstva a to se nakonec ukázalo jako jedině správné řešení.  V r.1983 poprvé postoupili žáci Strážova do krajské soutěže, kde  skončili na 3.místě, ale v roce 1985 se s touto soutěží museli rozloučit, aby po  uplynutí dalšího soutěžního  ročníku se do ní opět navrátili . Rok po tomto  postupu žáků v ročníku 1986/87 vybojovali bývalí žáci, kteří před tím startovali v krajské soutěži v kategorii  žáků se dorostenceneckém týmu  Strážova   poprvé v historii klubu
 Vybojovali účast v krajské  soutěži. Zde se sice udrželi pouze rok  ale sestup  dalším  v ročníku 1988/89 vystřídal po vítězství v OP opět  návrat zpět do  krajské soutěže.
          V této době již začali využívat zkušenosti mladých fotbalistů  z dorostenecké soutěže také tým dospělých, který se během následujících třech let probojoval ze III.třídy  až do 1.B třídy Souběžně  úspěchy dospělých  pokračoval i úspěšný start žáků a dorostenců v krajské soutěži tito mdadí fotbalisté  se stali v dalších létech oporami družstva mužů SK Kovodružstva Strážov , které od svého postupu do 1.B třídy neskončilo v této soutěži na horším než 4.místě . V  roce 1996 postoupilo do 1. A třídy, kde startuje úspěšně  až dosud, když se ještě nyní opírají o opory z řad svých vlastních odchovanců, kteří ještě nyní těží  ze zkušeností v krajských mládežnických soutěžích hráčů Petra Presla, Václava Jandy, K.Kreibicha,  nebo z těch mladších Š.Presla, Pangerleho, K.Soukupa či  Z.Vítovce a L.Janky .
          V této souvislosti se mi nabízí í otázka, zda například neuškodil   Sokol Hradešice mládežnické kopané na našem okrese nepřímo tím, že nepřihlásil své družstvo, vítěze OP k účasti v krajské soutěži, když podzimními výkony tohoto týmu v okresním přeboru dokazovaly, že má i solidní herní úroveň se kterou by se v OS určitě neztratil. Na druhé  straně zasluhuj uznání  FC Švihov, který nakonec neodmítl nabídku OFS  a postoupil jako druhý tým z OP .  I když  je v tabulce  po podzimu  na posledním místě,  mladíci z tohoto klubu bojují  a získávají  potřebné zkušenosti. Nelze vyloučit, že již nyní se rodí podobné základy dalších úspěchů fotbalového klubu ve Švihově  v budoucnosti obdobně jako tomu bylo v devadesátých létech ve Strážově.?
Z8kovská kategorie   napomohla k vyklížení pozic bez boje v oblastní soutěži  byl také ročník 1999/2000 .Po jeho skončení nevyužil  žádný z finalistů okresního přeboru žáků  možnosti  ke  startu ve vyšší soutěži. Jestliže nyní  máme v této soutěži  tři zástupce pak je to na úkor toho, že do ní  sestoupila  TJ Sušice z oblastního přeboru  a že se konečně v tomto ročníku podařilo zásluhou Okuly Nýrsko zajistit účast postupujícího z OP do vyšší soutěže ! Přesto ve čtrnácti členném poli  účastníků OS žáků sk.B   je toto zastoupení minimální a pokud  by mělo dojít nejhoršímu, že by se nepodařilodovést do úspěšného konce boj o záchranu žákům Startu Luby , a sestoupili  do OP(což by bylo pro mládežnickou základnu Lub to nejhorší co by jí mohlo potkat) a TJ Sušici by se vydařil postup do přeboru kraje, pak by  naše zastoupení bylo skutečně minimální.
     Při meziokresních zápasech jedenáctiletých a dvanáctiletých fotbalistů prokázaly naše okresní výběry v dvojzápasech  s okresem Domažlice a Tachovem  , že máme v okrese výborné , a fotbalově talentované  žáky. Nyní nastává období bilancování   právě končícího kalendářního  roku 2001. Nezapomeňme proto v oddílech a klubech při hodnocení výsledků ve stínu  bilance družstev dospělých na ocenění práce těch, kteří věnují  svůj volný čas k přípravě  nejmenších, fotbalových nadějí-budoucnosti kopané nejen v okrese Klatovy. Úspěšní  trenéři  mládeže si to zasluhují daleko více, než  mnohdy přeceňování  výkonů „hotových“ fotbalistů
        V závěru mého zamyšlení si dovolím vyslovit přání . Nedopusťme, aby ve srovnání  s ostatními okresy v rámci krajských soutěžích řady našich zástupců v mládežnických soutěžích  nadále řídly , neboť   bez dostatečné  hráčské základny  vycházející z mládežnické kopané se  kvalitní fotbal hrát na solidní úrovni nedá. A když ano, pak to stojí hodně peněz  a proto není  lepší investice než tuto vložit do  práce s mládeží . Součastné zastoupení v oblastních soutěží je tomuto tvrzení ale zatím hodně vzdálené!

                                                                                                                    Miroslav Sedlmaier






Zpět - návrat na předchozí stránku