Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Tabulky
Přečtěte si - zpravodajství Sport v regionu




[CNW:Counter]
ZMĚNY KTERÉ BY URČITĚ PROSPĚLY VŠEM



          V  krátkém období na začátku měsíce července jsem měl možnost se zúčastnit dvou losovacích aktivů. Pokud jsem oba srovnával , pak  rozdíl byl v jejich délce i úrovni.Ten v Plzni  trval  málo přes jednu hodinu, ve Vrhavči   pořádaný OFS v Klatovech   o půldruhé hodiny déle. Na obou se vyhodnocoval uplynulý soutěžní ročník   předáním diplomů  a proběhlo losování  nového ročníku  se stejným počtem  11  soutěží různých stupňů a věkových kategorií.
         Skutečný význam  losovacího aktivu daleko lépe splnil  aktiv  FS Plzeňského kraje, který se nezměnil jen názvem(dříve letní aktiv), ale i obsahem. Obsah aktivu pořádaného  Klatovským OFS  ale zůstal stejný jako  před dvaceti i více léty . Za naprosto zbytečný bod, který je v jednání OFS Klatovy  zařazen považuji   čtení zpráv předsedů řídících komisí (  sportovně technické a komise mládeže) ze kterých se již nikdo nedozví vůbec nic nového, neboť jejich obsahem je  shrnutí  celého ročníku. Jinými slovy,    vše co si čtenáři i funkcionáři mohli přečíst každý týden v průběhu  soutěží ve zprávách z jednání OFS v Klatovském deníku je obsahem těchto přednesených zpráv!
             Průběh losování  jen potvrdil, že by se měli v komisích soustředit více na dokonalejší přípravu rozlosování než na sestavováním již vzpomínaných   zpráv o které je minimální zájem a mají téměř nulový  význam.Předpokládám, že to ví i soudní členové okresního fotbalového orgánu. Stejně také určitě   ví   to, že v Plzni již neexistuje rozdělení řízení soutěží do dvou komisí  na mládež a  dospělé . Kompetence těchto  dvou komisí přebrala STK(sportovně technická komise) a ta  zastřešuje organizačně svými členy všechny  soutěžící věkové kategorie! . Spojením  práce obou komisí obdobně   také na  OFS v Klatovech by se ušetřil jeden předseda, jeden zápis komise a vyřešil se zároveň spojením sil nedostatek členů v současné komisi mládeže.  Na druhé straně by tento model znamenal zvýšené nároky na  členy komise, kterým by místo patronátu nad jednou soutěží přibyla  další mládežnická soutěž navíc a museli by se smířit  zákonitě také s tím, že jednání komise by se prodloužilo. Nejnáročnější úkol pro budoucnost organizací soutěží  a složení  STK  bude výhledově hledat vhodné typy za členy komise, kteří by měli sice zkušenosti s prací v oddílech, ale zároveň  nebyli přetíženi prací v jiných  svazových funkcích. Zde mají velký dluh kluby ze Sušicka a Horažďovicka, neboť  jejich  zastoupení v STK  a KM  s výjimkou  Svatoboru Hrádek je nulové!

              Jsem přesvědčen , že dříve nebo později k přechodu na  ověřený a efektivnější způsob  řízení stejně musí dojít. Čím to bude dřív, tím lépe hlavně pro  okresní fotbal. Je jen otázkou, zda  se budou chtít obě zmiňované komise STK a KM  spojit, neboť  dlouholetí členové  STK bude možná  proti.Pokud si ale uvědomí, že jejich přínos pro mládežnické soutěže je vzhledem k jejich dlouholetým zkušenostem   značný, pak by to neměl být problém.  Zde by měl sehrát rozhodující úlohu předseda  svazu, který je zodpovědný za činnost celého OFS . Proto by se jako správný předseda  neměl  bát  a   bude-li to nutné, pak  třeba bouchnout  i do stolu. Dokáže to ?…

 




Zpět - návrat na předchozí stránku