Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Tabulky
Přečtěte si - zpravodajství Sport v regionu




[CNW:Counter]
PROČ NEMAJÍ FOTBALOVÉ KLUBY OKR. SOUTĚŽÍ TERMÍNOVOU LISTINU ?




      Tyto internetové  stránky  se v průběhu podzimní části tohoto soutěžního ročníku staly mírně nadsazeno pravou rukou Okresního fotbalového svazu v Klatovech. Na těchto stránkách , které obsluhuji  jsem formou  vytvoření kompletní jarní listiny 2002 všech fotbalových soutěží  chtěl  co nejrychleji informovat veřejnost , oddíly  a kluby a návazně na to i čtenáře našich novin o tom, kdy a kam na fotbal na jaře příštího roku.

     Proto jsem na posledním slavnostním zasedání OFS Klatovy na kterou jsem byl přítomen jako host  jsem požádal tento orgán , aby se na svém nejbližším zasedání  4.12.2002 zasadil o to, aby byla vydána definitivní termínová listina  okresních fotbalových soutěží JARO 2002, což mi bylo přislíbeno  Z  tohoto jednání  OFS  ve Zpravodaji č. 17/01-02  byla zveřejněna   téměř nic neříkající věta ve které jsou uvedeny termíny úvodních kol zahájení jednotlivých okresních soutěží. O tom jakým kolem se ale jednotlivé soutěže budou  zahajovat(máme zkušenosti, že v našem okrese se jednotlivá kola běžně přesunují tak, aby vyhovovala B mužstvům v návaznosti na rozlosování A týmů)popřípadě  úřední začátky  zápasů  nebylo ani zmínky. To nepostačí ani ke konstatování, známému rčení  že „vlk se nažral  a koza zůstala celá “ . Jestliže je schopen ČMFS OZČ Plzeň vydat přesnou termínovou listinu pro všechny oblastní soutěže  začátkem měsíce listopadu, pak co bránilo OFS v Klatovech toto učinit např. nejpozději do konce listopadu ?

      Já si osobně myslím, že chybělo pouze jediné  c h t í t !! Přitom z vlastní zkušenosti  vím, že k tomu je třeba pouze maximálně dvou hodin práce . Jinými slovy , naplánovat po skončení podzimní části soutěží o jednu   schůzi sportovně technická komise a komise mládeže(dále STK,KM)   navíc a jejím výsledkem by byla  přesná termínová listina JARO 2002. Na můj telefonický dotaz , proč nevyšla kompletní termínová listina pro jarní část soutěží  u pana Václava Anděla, předsedy OFS v Klatovech mi bylo odpovězeno: „Naší snahou bylo vyhovět, ale STK trvala na svém, že termín  v rozpise je do 31.1.2002 a že tento termín dodrží!“   V této souvislosti mne zaráží,  že se dokáží v rozpise soutěží bez ohledu na dobu a technické možnosti opakovat stejné věty jako se uváděly před více než deseti  lety bez jakýkoliv změn(viz termín 31.1.).

      Nevadí mi,  že OFS v tomto případě nevyhověl mé připomínce, ale myslím si, že STK opět demonstruje svoji „sílu“a  přitom se uličnicky schovává za Rozpis soutěží ve kterém je uvedeno, cituji:  „Pro jarní část soutěží bude vydána termínová listina nejpozději do 31.1. 2002“. Zdá se, že  s hlasy voličů, tj. oddílů a klubů  ,tedy těch , které členy OFS Klatovy do funkcí zvolily „hazarduje“ , neboť z  jednání  této komise  je opět zřejmé, že  nadále pokračuje konzervativním způsobu rozhodování a přístup komise k  požadavkům které přichází s dobou reaguje „svérázným, a panovačným  způsobem, než aby vstřícně  pracovala ve prospěch těch kteří tento orgán volili. Jinými slovy mi to připadá,  že tu jsou kluby pro OFS a ne OFS pro kluby !

       Jediným orgánem, které může zásadně zasáhnout , aby tomu bylo  jinak , je   valná hromada složená z delegátů oddílům a klubů., která je   na programu 2.3. 2002 .Na této VH  by měli delegáti  mimo jiné po zkušenostech se vstřícností zpracování termínové listiny JARO 2002  uložit v usnesení OFS , aby zabezpečil vydání přesné termínové listiny pro jarní část soutěží 2002/03 a to po vydání termínové listiny krajských soutěží, nejpozději však např. do 30.11. 2003. Pak budou oddíly v příštím roce touto dobou v situaci, kdy již  budou moci přesně pracovat termínovou listinu pro chod svých mužstev  na soutěžní období JARO dalšího roku ! Domnívám se, když si okresní fotbalový orgán v Klatovech dokázal poměrně rychle vypořádat   s nesplněním oddílů mít činného  rozhodčího uložením vysokých a tolik diskutovaných pokut ,  věřím, že si poradí i s oparetivním vydáním termínové listiny JARO a to ke spokojenosti nás všech. Doufám, že se čas na OFS v Klatovech nezastavil a pokud ano, pak  že jsou na druhé formy, které ho přinutí, aby se choval tak, jak cítí potřeby klubů a to prospěchu  široké sportovní veřejnosti. Ta  má v souladu se zákonem o přístupu k informacím právo na to, aby byla včas a dobře informována a že se bude dozvídat nejen o tom, kdo a kde se zúčastní zasedání z řad členů OFS,  koho kam svaz deleguje,  kdo dostal jakou pokutu či trest, ale také kdy a kam si máme plánovat v příštím roce víkendy za fotbalem. Pokud se těmto potřebám nechce někdo podřídit, pak si myslím že je chlapské umět odejít ! Činnost  v oddílech a OFS se tím určitě nezastaví a ani ho neochromí!

     Pozitivním prvkům je třeba fandit, negativními se pokud možno  rychle vypořádat , jinak budeme přešlapovat stále na místě  se stejnými  tvářemi a se zastaralým  konzervativním myšlením. Takto by jsme nadále čekali  na termínovou listinu ještě dalších deset let do 31.1. následujícího roku. Závěrem chci uvést, že nechci stále působit v roli „rebela “. Ne jednou jsem navrhoval progresivnější prvky řízení soutěží, dokáži ocenit práci, ale nedokáži se smířit s tím, že pokud se někdo nechá volit do funkcí (to neplatí jenom u fotbalu), pak by měl míst stále na mysli to, že někoho reprezentuje a  v zájmu svého voliče pracuje. Dokáži ocenit dobrou práci, ale pokud cítím, že tomu tak není jako v tomto případě, pak budu nadále v roli rebela, i když se mne to třeba netýká !




Zpět - návrat na předchozí stránku