Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Tabulky
Přečtěte si - zpravodajství Sport v regionu




[CNW:Counter]
Znáte fotbalová pravidla ? - část II.


Pravidlo V.Pojednává o  povinnostech a pravomocích rozhodčích. Pro řízení utkání je stanoven rozhodčí který je v utkání , které řídí vybaven neomezenou pravomocí v uplatňování pravidel.

Rozhodnutí rozhodčího o skutečnostech souvisejících s hrou jsou konečná.

Rozhodčí smí změnit své rozhodnutí, uvědomí-li si, že je nesprávné, a to buď na základě vlastního uvážení nebo na základě sdělení asistenta  rozhodčího, ale dokud hra nebyla znovu zahájena !!!

Rozhodčí, asistent, ani čtvrtý rozhodčí nesmí být činěn odpovědným například za zranění hráčů, funkcionářů, diváků či jiných osob, za škody na majetku jakéhokoli druhu, , za jiné újmy jakýchkoliv jednotlivců,kubů, společností  apod.

Kvalifikovaní rozhodčí a asistenti se prokazují platným Osvědčením o udělení licence rozhodčího ČMFS.

Funkci oddílového  rozhodčího, nebo oddílového pomezního rozhodčího nesmí  zastávat osoba , která má zastavenou závodní činnost nebo má zákaz výkonu jakékoliv funkce nebo je v disciplinárním řízení.

Všechny údaje , které v Zápisu o utkání potvrzuje svým podpisem kapitán družstva, podepisuje v utkáních mládeže společně  s kapitánem i vedoucí příslušného družstva. Toto ustanovení platí i pro utkání dospělých pro případ, že kapitánem družstva je hráč mladší 18ti let.

Pravomoc rozhodčího uplatňovat pravidla spočívá zejména v jeho oprávnění kdykoliv přerušit hru pro přestupky hráčů, nařizovat herní a udělovat osobní tresty, a odpovídajícím způsobem hru znovu navazovat.

Pravomoc rozhodčího uplatňovat pravidla začíná vstupem rozhodčího na hrací plochu k zahájení  hry a trvá až do ukončení utkání, a to včetně poločasové přestávky. Proto má rozhodčí právo hráče a náhradníky v průběhu přestávky  provinivší se v tomto období napomenout, nebo vyloučit. Provede to tak, že v přítomnosti kapitána ukáže provinivšímu se hráči ČZK, nebo ČK  a dále prostřednictvím hlavního pořadatele o tomto uvědomí cestou hlasatele i diváky na stadionu.

Všeobecná pravomoc rozhodčího přijímat opatření k provinění příslušníků družstev  začíná podpisem Zápisu o utkání kapitánem  družstev před utkáním a končí opět podpisem kapitána družstva za Zápisu o utkání po jeho skončení.

Za bezpečnost rozhodčího, asistentů rozhodčího a čtvrtého rozhodčího odpovídají kromě pořadatele utkání i hráči obou družstev. V případě potřeby jsou proto jim povinni poskytnout ochranu.

Pokud je na rozhodčím, asistentech, čtvrtém rozhodčím, nebo na oddílovém pomezním rozhodčím spácháno násilí jakýkoliv  osobou(inzultace), je rozhodčí povinen utkání ukončit.

Mezi povinnosti rozhodčího jsou také uvedeny čtyři případy kdy musí utkání předčasně  ukončit:
a)  jestliže  počet hráčů jednoho z družstev klesne pod sedm,
b) při inzultaci rozhodčího, jeho asistenta nebo čtvrtého rozhodčího, c) při úmrtí hráče, asistenta rozhodčího nebo čtvrtého rozhodčího a d) na úřední zákrok orgánu Policie ČR.

Inzultace rozhodčího se rozumí některý z níže uvedených násilných činů, jichž se vůči rozhodčímu, jeho asistentům nebo čtvrtému rozhodčímu dopustí jakákoliv osoba  .
Jedná se o tyto násilné činy:
a) udeření,
b) kopnutí,,
c)  násilné cloumání,
d) násilné vrážení,
e)úmyslné vyražení píšťalky z úst,
f)úmyslné prudké udeření míčem, nebo jiným předmětem a
g) úmyslné podražení. Pouhý pokus o udeření míčem nebo jiným předmětem  nebo plivnutí na rozhodčího se za inzultaci nepovažuje. Pokud se těchto přestupků dopustí příslušník družstva, považuje se za projev  hrubého nesportovního chování.

Rozhodčí má právo utkání nezahájit nebo ho předčasně ukončit :
pro tmu,
pro špatné povětrnostní podmínky,
pro nezpůsobilý  stav hrací plochy
pro neuposlechnutí rozhodčího hráčem,
pro vniknutí obecenstva do prostoru hřiště,
pro takový způsob hry, který vylučuje možnost pokračovat ve hře podle pravidel,
pro nezájem některého družstva na regulérnosti utkání
pro hrubě nesportovní projevy obecenstva
při poruše na  osvětlovacím zařízení nebo dodávce elektrické energie v utkáních hraných při umělém osvětlení  není v našich soutěžích aktuální).

Obě soupeřící družstva po skončení utkání často zapomínají na to, že PF  V. v čl.23 a 24  má probíhat tento závěr a odchod ze hřiště podle předem stanoveného scénáře.
Po ukončení utkání se rozhodčí se svými asistenty postaví ke středové čáře poblíž středového kruhu a hráči obou družstev se seřadí proti sobě. Kapitáni poděkují  rozhodčím podáním ruky za řízení utkání a obě družstva  se na pokyn rozhodčího pozdraví a navzájem si podají ruce. To je všeobecně známá věc, i když se často ani v okresních soutěžích neplní.
Druhou zásadou kterou často družstva nerespektují je to, že  jako první odcházení z hrací plochy nejdříve hosté, jejich kapitán odchází jako poslední, pak následuje rozhodčí se svými asistenty a čtvrtým rozhodčím a nakonec že odcházejí domácí v čele s kapitánem. Není to bezúčelné. Předchází se zbytečným  strkanicím mezi soupeři, navíc kapitán hostů má přehled o všech svých hráčích kteří odcházejí před ním a společně s kapitánem domácích jdou v těsné v blízkosti rozhodčích a mohou tak naplňovat jednu ze svých povinností, že za bezpečnost rozhodčích jsou spoluzodpovědnosti hráči obou družstev!





Zpět - návrat na předchozí stránku