Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Tabulky
Přečtěte si - zpravodajství Sport v regionu




[CNW:Counter]
VĚČNÉ DILEMA NEKONČÍ – HRÁT ČI NEHRÁT …


Po relativně suchém období o čemž ví své nejlépe zřejmě zemědělci i zahrádkáři v pátek a v sobotu zapršelo a po suchu je tu náhle zase problém mokro ! S tím souvisí věčné dilema  o způsobilosti hrací plochy k utkání. V sobotu se o tom měli možnost přesvědčit funkcionáři i hráči divizních Klatov, kteří nakonec zajížděli k západočeskému derby stejně jako stovky zvědavých diváků do Vejprnic zcela zbytečně.
Hlavní rozhodčí tohoto derby (jméno není v této souvislosti důležité))neuznal hrací plochu jako způsobilou ke hře. Z tohoto důvodu bylo utkání odloženo. Zcela náhodou jsem měl možnost zaslechnout názor   nejzkušenějšího hráče TJ Klatovy , který za svojí dlouholetou  hráčskou kariéru pamatuje hodně : Příliš toto rozhodnutí  nechápu. Já osobně se nedomnívám, že byl důvod , aby se zápas nehrál. Z mého pohledu je to zbytečná šaškárna.
I když nejsem zastáncem získávání drbů, přesto si myslím v souvislosti s názorem nejmenovaného  hráče, že není  v názoru na způsobilost hrací plochy vždy u rozhodčích stejný metr. V Pravidlech fotbalu I. /čl.12 se uvádí, že při rozhodování o způsobilosti hrací plochy musí rozhodčí dbát, aby sport zbytečně nepoškodil.  Stejné pravidlo v článku .13 se uvádí:“ Rozhodčí před zahájením utkání přesvědčí,zda hrací plocha je způsobilá ke hře.Rozhodčí hru nezahájí,zjistí-li že stav hrací plochy neumožňuje  regulérní průběh utkání nebo že by mohl přivodit zranění hráčů .“Pokud tomu tak ve Vejprnicích v sobotu skutečně bylo, pak rozhodnutí rozhodčího bylo správné. Připomeňme si ale v této souvislosti také skutečnost , že snaha o odložení ze strany Vejprnic byla již v úvodním jarním  zápase s Pískem, ale tenkrát narazila na zásadní postoj řídícího orgánu soutěže. Známe různé tlaky ze strany oddílů, které mají obavy o to , aby jejich hřiště neutrpělo“ bebíčko“.Osobně  jsem na podzim minulého roku na  jednom z nejmenovaných hřišť v Plzni byl svědkem tlaku funkcionářů na hlavního rozhodčího, aby se mistrovský zápas odložil. Postoj HR byl zcela nekompromisní .Tento mistrák oblastního přeboru  se ke spokojenosti obou soupeřů nakonec odehrál bez zranění a za zcela regulérních podmínek, které se z pohledu jiných před zápasem zdály zcela nemožné, aby se hrálo.  Když se přeneseme do přípravného zimního období a vzpomeneme si na jakých hracích plochách se mužstva připravovala a byla ráda, že může hrát, pak se vůbec názoru jednoho z hráčů TJ Klatovy nedivím. Už také proto, neboť nebyl názorem, který bylo možno zaslechnout pouze jediným …
                                                                                                               Miroslav Sedlmaier




Zpět - návrat na předchozí stránku