Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Tabulky
Přečtěte si - zpravodajství Sport v regionu




[CNW:Counter]
NENÍ UMĚNÍ KRITIKU ROZDÁVAT, ALE TAKÉ PŘIJÍMAT (komentář)




NENÍ UMĚNÍ KRITIKU ROZDÁVAT, ALE  JE ČASTO VĚTŠÍ UMĚNÍ KTIRIKU PŘIJÍMAT  ,   NAUČME SE OBOJE  !!

V referátu  k utkání  9.kola OP mužů V.Hydčice – Svéradice , který jsem obdržel od Svéradic  padla kritika na rozhodování rozhodčího Haise. Jedná se o velmi mladého a dle referencí z celé řady oddílů , kde zápasy řídil  často padala na výkon tohoto rozhodčího pochvalná slova. Právě proto se možná rozhodla KR OFS v Klatovech tomuto rozhodčímu dát příležitost řídit zápasy OP, tedy utkání nejvyšší soutěže v rámci okresu a pro tohoto mladíka to znamenalo projít křest ohněm. Záleží na něm, ale také na hráčích jak mu jeho úlohu zatím usnadnili  a  chtěli hrát fotbal a nebo chtěli dávat mladému arbitrovi svoje rady., jak to má pískat.
 S obojím musí každý rozhodčí na hřišti počítat a to bez ohledu na věk, ale ten starší má přece jenom na své straně získané zkušenosti, neboť zmámá fotbalová pravda hoovoří o tom, že každý zápas je jiný, ale pravidla  zůstávají stále stejná !
Mladých rozhodčích nemáme zase v okrese na rozdávání a je dobře , že se zapojují do této tolik potřebné, ale na druhé straně nevděčné funkce.  Proto by bylo škoda, kdyby se někdy možná přehnanou  a nemístnou kritikou  začínající adepty předem zatracovali a zrazovali od další činnosti.
Stále voláme po nedostatku rozhodčích, ale pokud na ně budeme příliš kritičtí ještě dříve, než budou moci se obstojně tomuto „řemeslu vyučit“, pak se stav v okrese nezlepší nikdy !
Na druhé straně  ale i ti mladí a nebo začínající rozhodčí si musí uvědomit, že bez kritiky  na jejich činnost se neobejdou.  Součástí jejich činnosti budou zápasy mimořádně vydařené,  méně  zrařilé a nebude málo těch, kdy budou řídit dle jejich názoru utkání jak nejlépe umějí a přesto ke spokojenosti aktérů zápasu to bude málo. Těch zápasů kdy se budou vracet z utkání úplně spokojeni s vědomím, že jim to také bylo dáno najevo ze strany obou mužstev nebude mnoho.  Pokud tomu bude tak, pak právě to budou ty zápasy, kdy se jejich výkon rovnal maximální kvalitě úměrně jejich schopností a umění.
Spokojenosti  s rozhodčími  té je jako šafránu. Důležité je, zda  má sám rozhodčí pocit, že to bylo to pravé, ořechové. Jakmile mu začínají poklepávat na ramena soupeři,diváci a  funkcionáři  a “ pochlebují  „ pak není často všechno v pořádku…
Na druhé straně  se ale nesmí  být  rozhodčí imunní vůči jeho  kritice. Nemálo příkladů znám ze své dlouholeté funkcionářské činnosti,  i z aktivní činnosti rozhodčího  a nyní delegáta svazu , kdy dobře začínajícímu rozhodčímu narostla příliš „ramena“, začal chodit se zvednutým nosem a  více na hřišti "machroval," než aby se dále zdokonaloval. Jak rychle tato hvězda  s píšťalkou vstoupla na fotbalové nebe, tak rychle zase spadla a nakonec nádobíčko rozhodčího úplně odložila ! To jsou desítky rozhodčích které znám a je jich škoda.  Ten kdo  píšťalce zůstane věrný nejméně deset let, již jí  zpravidla   zůstane věrný téměř do důchodu.

Dovedu z části pochopit rozhořčení mladého a možná sebevědomého začínajícího rozhodčího, když po úspěšném období,  kdy mu pří řízení utkání všechno vycházelo bez problémů najednou narazí na to s čím se nesetkal,  a to je s otevřenou kritikou. Do jaké míry je oprávněná a nebo ne, to musí posoudit přímí účastníci daného zápasu.
Já sám jsem za svojí více než čtvrtstoletí dlouhou  činnost rozhodčího pokazil desítky zápasů špatným rozhodováním a také jsem si často myslel , že  jsem neomylný. Zkrátka na to musí každý přijít sám. Když si nedokáže přiznat vlastní chyby, nemůže být nikdy dobrým  arbitrem!! Inu, na každém šprochu, pravdy trochu !

Jeden z těch, kterého se kritika přímo dotkla  byl  již vzpomínaný  rozhodčí pan   Pavel Hais. Od něho jsem obdržel poštu ve které mi píše :
 
„  Vyjádření k zápasu Hydčice – Svéradice:
Podle mého názoru jsem odpískal velice slušné utkání, ale hráči můj styl pískání nepochopili a dělali zákeřné a sprosté fauly 8x ŽK, 1x ČK a kdo řekl, že já pískám nesmysli tak ať si udělá testy na rozhodčího a jde pískat já se na něj pudu rád podívat a poučit se z chyb. V 18- letech člověk sbírá zkušenosti to musí každý pochopit.“
                                      Děkuji Hais Pavel


P.S. Myslím si, že kus pravdy je na straně tohoto rozhodčího, ale na druhé straně z ní moc skromnosti vzhledem k době aktivní činnosti nevyzařuje. Přesto je dobře, že se ozval, má na to právo a my ostatní by jsme i jeden z hlasů mladé nastupující rozhodcovské generace neměli neslyšel !
Já jsem rád, když se najdou poctiví funkcionáři, kteří mne dávají informace, které potom obohacují zpravodajství z utkání ve prospěch všech návštěvníků těchto internetových stránek.
Každý máme svůj názor a nebojme se ho otevřeně napsat, dát ke zveřejnění. Nemusíme se při tom urážet(ostatně to bych ani ke nepřipustil), ale nebojme se poukázat kriticky na to, co na hřištích okresu Klatovy po kritice volá.
Také od toho tyto stránky jsou !
08.10.2001                                   Miroslav Sedlmaier

P.S. Došlo el.poštou  09.10.2001 :

    Chtěl bych Vám Pane Sedlmaiere poděkovat za zveřejnění mého
dopisu. Souhlasím co na stránkách je napsáno a doufám, že já u
rozhodování vydržím až do toho zmiňovaného důchodu.


                                S pozdravem Hais  Pavel

______________________________________________________________________






Zpět - návrat na předchozí stránku